Uitleg by Mies: Is een emotionele benadering van pijn op jou van toepassing?

Emotie als medicijn. Voor velen klinkt het op het eerste moment misschien gek. Zelf moest ik ook wennen aan de termen, een emotionele benadering van lichamelijke klachten kende ik namelijk nog niet. Daarbij was ik wantrouwend. Ik had al zo veel geprobeerd, waarom zou dit ineens helpen? Ik kan me voorstellen dat jij je ook zo voelt. Het is daarom goed om te beginnen met kijken of deze benadering op jou van toepassing kan zijn.

Weten of het op jou van toepassing is, begint bij informatie lezen over chronische pijn. De medische wereld onderkent twee soorten pijn: verklaarbaar en onverklaarbaar (Emotie als medicijn, 2020; https://www.emotiealsmedicijn.nl ). Bij verklaarbare chronische pijn is er een duidelijke medische oorzaak aanwezig, zoals in het geval van een tumor of een infectie. Bij onverklaarbare chronische pijn zijn er geen of slechts kleine afwijkingen te vinden. Medische onderzoeken kunnen de klachten niet of slechts gedeeltelijk verklaren. En dit komt ongelooflijk vaak voor, vaker dan je je op het eerste moment misschien kunt voorstellen. Dat de pijn onverklaarbaar is, betekent niet dat er niets in je lichaam kan veranderen. Sterker nog, vaker wel dan niet hebben er lichamelijke veranderingen opgetreden: gespannen spieren, een overgevoeligheid (voor bepaalde voeding) een verlaging van de pijndrempel, of een veranderde doorbloeding (denk aan blozen) bijvoorbeeld. Sommige artsen stellen een diagnose aan ‘lichamelijke veranderingen’, zoals prikkelbare darmsyndroom, migraine of fibromyalgie. Echter is dit geen verklaring, het is slechts een benaming. Een bundeling van ‘onverklaarbare’ symptomen.  Onder onverklaarbare pijn, vallen ook klachten die ooit een duidelijke oorzaak hadden, zoals een val, maar vervolgens niet overgaan. In dit geval werkt therapie onvoldoende, en kan een fysiotherapeut het in stand blijven van klachten onvoldoende verklaren.

Wanneer je een vermoeden hebt dat jouw klachten onvoldoende verklaarbaar zijn, dan kun je aan verschillende kenmerken zien of emotie een rol speelt. Wanneer klachten langer dan drie maanden aanhouden, er geen duidelijke medische verklaring is en therapieën slechts verlichting maar geen herstel bieden, is er een grote kans dat je onbewust een bepaalde emotie hebt verdrongen. Mensen bij wie dit het geval is, hebben vaak te horen hebben gekregen dat ze moeten leren leven met hun klacht. Hierbij kunnen ze ook een diagnose hebben gehad die classificerend in plaats van verklarend is: zoals migraine, schouderpijn, RSI, depressie, angst- en paniekaanvallen, obsessieve gedachten, slaapproblemen, vaak moeten plassen, chronische vermoeidheid en nog veel meer! Ze kunnen zich onbegrepen voelen door de  medische wereld en tegelijkertijd gefrustreerd of angstig om hun klachten zijn. Daarbij hebben velen in hun leven ook periodes van stress ervaren, alhoewel stress altijd relatief is en mensen vaak stress als ‘gemiddeld’ aanduiden. Iedereen kan stress ervaren, hiervoor hoeft men niet altijd ingrijpende gebeurtenis te hebben meegemaakt. En deze stress kan zich onbewust verhouden tot de pijn. Andere kenmerken voor een emotionele oorzaak van pijn, is dat de pijn niet constant is, wat betekent dat de intensiteit en frequentie wisselt. Activiteiten kunnen de ene keer veel pijn opleveren en een andere keer bijna niet.

Naast de aard van de klacht, kunnen bepaalde karaktereigenschappen ook op een emotionele oorzaak duiden. Zo hebben veel mensen met chronische klachten vaak een lage eigenwaarde en willen ze graag goed of aardig gevonden willen worden. Ook zijn ze perfectionistisch, stellen ze hoge eisen aan zichzelf en hebben ze veel behoefte aan controle. Velen voelen zich daarbij ook verantwoordelijk voor anderen en ervaren moeilijkheden met beslissingen nemen en voor zichzelf opkomen. Ze maken zich over het algemeen vaak zorgen en zijn onzeker over het eigen kunnen. Hierbij kunnen ze zich afhankelijk van anderen voelen of zich regelmatig schuldig voelen. Ze hebben de neiging om gevoelens binnen te houden en kunnen moeilijk loslaten.

Wanneer je je in een deel van de genoemde karaktereigenschappen of de aard van de problematiek herkent, is er een grote kans dat je emoties achter je pijn zitten en je hiervan kunt herstellen! Wil je meer informatie lezen om verder te bepalen of een emotionele oorzaak op jou van toepassing kan zijn? Kijk dan op www.emotiealsmedicijn.nl of www.depijnvoorbij.nl

Gepubliceerd door painkillersbymies

Na 13 jaar lang te leven met chronische pijn, ben ik er eindelijk achter hoe het anders kan. Vanuit het vertrouwen om van mijn pijn af te komen, wil ik mijn verhaal delen zodat ik lotgenoten kan helpen, we samen kunnen leren en samen de weg kunnen ontdekken naar een leven zonder pijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: