Ontdekkingsreis by Mies: Bewust worden van verdrongen emoties

Nadat je eindelijk je tijdlijn in kaart hebt, kun je op zoek naar je verdrongen emotie. En dat is niet zo makkelijk. De meeste mensen zijn namelijk niet gewend om hun emoties te voelen, laat staan te uiten. Sterker nog, we staan vaak geen eens bij onze emoties stil. In het gejaag en de drukte van onze huidige maatschappij, is het motto ‘niet zeuren, maar doorgaan.’ We gebruiken onze tijd effectief, zijn continu online en benutten onze pauzes voor het bijwerken van appjes, of het sturen van de laatste mailtjes. We zijn druk met thuiswerken, thuisles geven of het uitspelen van Netflix, zonder dat we echt de tijd nemen voor onszelf, de tijd om te pauzeren, de tijd om stil te staan bij wat we werkelijk voelen.

Juist in deze coronatijd, waarin emoties door allerlei zaken kunnen opspelen is het goed om de tijd te nemen en stil te staan bij wat jij voelt. Zet die Netflix-serie eens uit, stop met werken om 17 uur en sta een stil bij hoe het met je gaat. Wat doet het met je, om thuis te werken? Wat doet het met je, om niet naar feestjes of vrienden te kunnen gaan? Welke emotie voel je? Verdriet of boosheid? Waar komt die boosheid of het verdriet vandaan? Ben je boos omdat de ander niet voldoet aan jouw verwachtingen of omdat je niet aan de verwachtingen van anderen of jezelf kunt voldoen? Ben je verdrietig omdat je je niet gesteund of gezien voelt? En heb je dat vaker? Waar zit de kern van wat je voelt en uit welke situatie in het verleden herken je die emotie?

Misschien denk je dat het lezen van deze blog niet op jou van toepassing is. Dat het niet voelen en als maar doorgaan geen kwaad kan. Echter kan dat het wel. Deze blog is op iedereen van toepassing. Iedereen kan last krijgen van geestelijke en lichamelijke klachten, als emoties onbewust verdrongen worden. Emoties zijn stromen van energie. Wanneer we hier niet bij stil staan en ze onbewust wegstoppen, slaat die energie zich op in ons ‘emotionele brein’, ons limbisch systeem. In ditzelfde emotionele brein, worden lichamelijke functies aangestuurd. Als je je niet bewust bent van je emoties, en deze emoties niet voelt en uit, zal de energie van de emotie zich op een andere manier ontladen: in de vorm van een lichamelijke of geestelijke klacht. Het voelen van lichamelijke klachten als meer hoofdpijn, rugpijn en nekpijn zijn hier enkele voorbeelden van. Maar ook het voelen van frustratie, boosheid of depressieve gevoelen tijdens deze lockdown, kunnen allemaal een gevolg zijn van een onbewuste verdrongen emotie.

Zelf ben ik, misschien net als jij, een kei in het verdringen van mijn emotie. Het gebeurt zo snel, dat ik het negen van de tien keer geen eens doorheb. Sinds begin oktober heb ik al bijna dagelijks last van depressieve gevoelens en pas deze week ben ik erachter gekomen, dat dit opnieuw het gevolg is van een verdrongen emotie. Het gebeurde onbewust, zelfs terwijl ik dagelijks met mijn emoties bezig ben. Ik ben vaak neerslachtig, heb weinig motivatie en zit sinds de lockdown niet zo lekker in mijn vel. Ik ben me volledig op mijn studie, werk en blog gaan richten, waar ik eindeloos veel uren aan besteed. Negen van de tien keer wordt dit niet gezien. Ik verwacht waardering of steun van anderen, die ik lang niet altijd krijg. Daarbij ben ik ongelooflijk kritisch op mezelf. Ik leg de lat torenhoog en vind vervolgens altijd dat het beter kan. Hoogstwaarschijnlijk als ik deze blog lees, kijk ik hem nog een keer na, en heb ik moeite om trots te zijn. Ik blijf altijd fouten zien en verbeterpunten. En terwijl ik zo geneigd ben om door te gaan, om nog harder te gaan werken en mijn blog alsmaar te verbeteren, ga ik voorbij aan wat ik werkelijk voel. Het alsmaar door blijven werken, is mijn afleidingsmechanisme. Onder het harde werken zit namelijk angst voor afwijzing. Ik werk zo ongelooflijk hard, dat anderen het wel goed moeten vinden. Dit wordt ‘valse hoop’ genoemd: de overtuiging dat alleen als je hard werkt en goed genoeg je best doet, waardering krijgt.

Al het harde werken en het uitblijven van de waardering, bezorgt me verdriet en zelfkritiek: pijn die op mezelf gericht is. Toch is zelfkritiek, opnieuw een afleiding. Zelfkritiek is namelijk niet alleen boos zijn op jezelf, het is ook frustratie die gericht is op de ander. Frustratie, omdat iemand jouw behoeftes niet vervult of omdat iemand niet aan jouw verwachting voldoet en de waardering niet geeft die je denkt te verdienen. ‘Ik ben niet goed genoeg’, is een gedachte die op kan spelen bij zelfkritiek. Echter speelt de gedachte ‘de ander waardeert mijn harde werken niet’ ook een rol. Onder zelfkritiek, zit vaak frustratie, wat een van de meest verdrongen emoties is. Het is ontzettend belangrijk om je bewust te worden van deze frustratie. Je hoeft hem niet te uiten, als je hem maar wel erkent. Het erkennen van frustratie, zou depressieve gevoelens op kunnen lossen. Waarom frustratie zo vaak verdrongen wordt en hoe het erkennen van frustratie een oplossing kan zijn van jouw depressieve gevoelens, lees je in mijn volgende blog.

Gepubliceerd door painkillersbymies

Na 13 jaar lang te leven met chronische pijn, ben ik er eindelijk achter hoe het anders kan. Vanuit het vertrouwen om van mijn pijn af te komen, wil ik mijn verhaal delen zodat ik lotgenoten kan helpen, we samen kunnen leren en samen de weg kunnen ontdekken naar een leven zonder pijn.

2 gedachten over “Ontdekkingsreis by Mies: Bewust worden van verdrongen emoties

  1. Super mooi geschreven Michelle!
    Heel herkenbaar ook, toen ik 4,5 jaar geleden in een depressie belandde had ik dat ook niet door. Nu pas begin ik te begrijpen hoe dat zit en dat het inderdaad zoveel verschil maakt als je je emoties er laat zijn. Toch trap ik steeds weer in dezelfde valkuil, dus bedankt voor de reminder! En sterkte voor jou!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: