Uitleg by Mies: Situaties waarin je buiten proportioneel reageert

Een manier van waarop je op zoek kunt gaan naar verdrongen emoties uit het verleden, is het onderzoeken van de situaties in het heden waarin je buiten proportioneel reageert. Zo kunnen er relatief kleine voorvallen zijn, waar je veel verdriet om hebt of waarin je intens reageert. Stel dat je bijvoorbeeld niet wordt uitgenodigd voor een verjaardag of kritiek krijgt op je werk. Als je op deze momenten baalt, is dat logisch. Maar als je op deze momenten hevige emoties van verdriet ervaart, je afgewezen voelt en gaat twijfelen aan jezelf, dan lijken deze emoties ‘buiten proportie’. Dit zijn signalen dat je niet boos of verdrietig bent door de situatie in het heden, maar door een vergelijkbare situatie uit het verleden. Er zit dus een lading uit het verleden achter.

Veel mensen met chronische pijn hebben in hun jeugd, ervaringen gehad waarin ze zich afgewezen of eenzaam voelden. Als we deze situaties onvoldoende hebben verwerkt, kunnen we als volwassene in het heden grote emotionele behoeften hebben aan aandacht en waardering. We kunnen hoge eisen stellen aan onszelf en erg ons best doen om goed gevonden te worden. Deze emotionele kinderlijke behoeften aan waardering en aandacht, kunnen tot hoge verwachtingen en eisen leiden: we kunnen van anderen gaan verwachten of eisen dat zij deze aandacht en waardering aan ons geven. Gezien de kinderlijke behoefte aan aandacht veel groter is dan waar men in het heden aan kan voldoen, leidt dit vaak tot teleurstellingen. Dit kan zorgen voor frustratie. Wanneer we deze frustratie niet uiten, kan deze frustratie omslaan in een lichamelijk symptoom (Emotie als Medicijn, 2020). Situaties die we als erg stressvol of onprettig ervaren en waarbij we gevoelens verdringen, vallen dus vaak samen of gaan vaak vooraf aan de momenten waarop we lichamelijke pijn hebben.

Het kan dus lijken dat situaties in het heden de oorzaak zijn van lichamelijke klachten, doordat ze aanwezig zijn bij de ‘start’ of ‘verergering’ van een klacht. Echter is dit vaak geen oorzaak, maar een trigger van een situatie die zich eerder in de jeugd heeft voorgedaan.

Als je onverwerkte pijn uit het verleden wilt onderzoeken, kun je situaties in het heden gebruiken waarin je buiten proportioneel reageert. Hierbij is het goed om aandacht te hebben voor welke specifieke woorden, gebaren of personen jou het meest raken. Als je terugdenkt aan de situatie, wat raakt jou dan het meest, wat ‘steekt’? Welke emotie roept het bij jou op? Welke behoefte zit hierachter? Vaak is dit een behoefte aan waardering, steun aandacht of liefde. Denk eens terug. Op welke momenten in je leven heb je je op eenzelfde manier gevoeld?

Als het je lukt om oude pijn uit je jeugd te verwerken, zorgt dat ervoor dat vergelijkbare situaties in het heden minder negatieve emoties en lichamelijke pijn oproepen. Op deze manier kom je dus dichter bij herstel. Een helpende techniek die hierbij past is PMA. Voor meer informatie en een krachtige oefening kun je kijken op https://www.pmainstitute.nl/videos/

Gepubliceerd door painkillersbymies

Na 13 jaar lang te leven met chronische pijn, ben ik er eindelijk achter hoe het anders kan. Vanuit het vertrouwen om van mijn pijn af te komen, wil ik mijn verhaal delen zodat ik lotgenoten kan helpen, we samen kunnen leren en samen de weg kunnen ontdekken naar een leven zonder pijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: