Tips by Mies: Tools voor het voelen en uiten van verdrongen emoties

Het erkennen en voelen van je emoties is ontzettend belangrijk bij chronische pijn. Chronische pijn ontstaat als emoties geen uitweg vinden en tot uiting komen via het lichaam (Emotie als Medicijn, 2020). Het voelen en erkennen van emoties werkt helend. Door je bewust te worden van je verdrongen emoties en deze te verwerken / uiten, zal de emotie niet langer ‘verdrongen’ zijn en zich niet meer uiten in lichamelijke klachten. Daarnaast werkt het ook preventief. Door je dagelijkse emoties te voelen en deze te verwerken / uiten, wordt de kans op het ontwikkelen van chronische klachten in de toekomst kleiner. Als laatst is het voelen en erkennen van emoties ook goed voor je gemoedstoestand. Door dagelijks stil te staan bij je emoties, leer je keuzes maken die je gelukkig maken. Het voelen en erkennen van emoties heeft dus vele voordelen. Echter is het vinden en verwerken van je van emoties niet voor iedereen even gemakkelijk. Het vraagt inzicht en bewustzijn van onvervulde behoeftes. Er zijn een aantal hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken.

Allereerst kun je gebruik maken van de oefening ‘Vrijuit schrijven’. Bij deze oefening kun je een specifieke emotie pakken die je voelt naar een persoon of een situatie. Een voorbeeld is ‘Frustratie op richting mijn partner’. Vervolgens zet je de tijd op vijf minuten en maak je een woordweb, waarin je zoveel mogelijk schrijft wat je kan bedenken over de frustratie richting je partner. Wanneer de vijf minuten om zijn, zet je de tijd op tien minuten. Nu is het van belang om tien minuten lang aan een stuk door te schrijven over de ‘frustratie richting je partner’ en de woorden die in het woordweb bij jou zijn opgekomen. Hierbij is het belangrijk dat je je pen op het papier houdt en echt de tijd vol schrijft. Pas wanneer je door blijft schrijven, komt je onderbewuste meer aan het woord en kom je dichter bij je verdrongen emoties. Meer informatie over deze oefening, kun je vinden op                                                                                                                                                                                                                               https://www.emotiealsmedicijn.nl/files/emotie%20als%20medicijn/Boek/Boek-Emotie-als-Medicijn.pdf

Daarnaast kun je je emoties lichamelijk ervaren en verwerken. Elke emoties emotie heeft eigen lichamelijke sensaties. Emoties kunnen onder andere spanning, tintelingen, druk, verhoogde ademhaling of koude of warme tintelingen veroorzaken, ook al zijn deze soms heel subtiel. Jezelf bewustmaken van deze lichamelijke sensaties Je bewust zijn van deze lichamelijke sensaties, kan helpen bij het verwerken van emoties. Zo kun je je bij boosheid richten op welke sensaties je in je lichaam voelt. Welke plek in je lichaam trekt de meeste aandacht? Welke sensaties komen op? Welke impulsen komen op?  Wat wil de boosheid in je lichaam doen? Bepaalde woorden roepen? Iemand wegduwen? Zelf weggaan? Het uiten van opkomende bewegingen of woorden, is een zeer effectieve manier om ingrijpende en traumatische gebeurtenissen te verwerken. Voor meer informatie kun je hiervoor het boek ‘De tijger ontwaakt’ lezen van Peter Levine.

Een andere tip is het uitschrijven van situaties in het heden waarin je buiten proportioneel reageert, zoals je kon lezen in de vorige blog.  Bij het uitschrijven van dergelijke situaties kun je patronen ontdekken, die mogelijk terug te leiden zijn naar (ingrijpende) gebeurtenissen in je jeugd. Nog meer tips voor het voelen en erkennen van emoties kun je vinden op www.depijnvoorbij.nl

Gepubliceerd door painkillersbymies

Na 13 jaar lang te leven met chronische pijn, ben ik er eindelijk achter hoe het anders kan. Vanuit het vertrouwen om van mijn pijn af te komen, wil ik mijn verhaal delen zodat ik lotgenoten kan helpen, we samen kunnen leren en samen de weg kunnen ontdekken naar een leven zonder pijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: