
“In 2020 startte ik na jaren pijn de blog ‘PainkillersbyMies’ in hoop op tips voor verbetering, dat ik dankzij mijn blogs de oplossing vond en een jaar later volledig pijnvrij zou zijn, had ik nooit verwacht.”
De blogs beschrijven mijn proces: vanaf het moment dat ik begon met bloggen tot aan mijn herstel.
Benieuwd naar het begin? Start dan onderaan!
“Enkel als het vuur uit mag doven, kan die spontaan gaan branden”
Ik weet het nog zo goed: 18 mei 2022, ik stond op de rode loper van mijn eigen première. Na veel moeilijke jaren voelde het voor het eerst alsof de wereld aan m’n voeten lag. Tegen alle verwachtingen in had ik in één jaar tijd een pijnvrij leven bereikt, een documentaire gemaakt en was ik…
Lees verderPerspectief van een zorgverlener – Gastblog
Lichamelijke klachten met een emotionele oorzaak komen heel vaak voor. Echter blijft de emotionele oorzaak vaak onbewust en onbehandeld, waardoor de klachten aanhouden en ermee om leren gaan het hoogst haalbare lijkt. Er is echter meer mogelijk. Wanneer je als zorgverlener weet waar je moet zoeken, kun je de verdrongen emoties opsporen die de lichamelijke…
Lees verderOntdekkingsreis by Mies: Een clown met littekens
Net als vele mensen met chronische pijn, vond ik het vreemd dat mijn lichamelijke pijn voortkwam uit verdrongen emoties. Ik was ervan overtuigd dat ik een gevoelig persoon was en lief en leed met vriendinnen deelde. Dan verdrong ik toch niets? Oké, ik vertelde niet uren door over hoe slecht ik me soms voelde. Maar moest dat dan? Als ik…
Lees verderOntdekkingsreis by Mies: Reis naar emoties deel 2: Angst en verdriet
Ik had na veel weerstand de kracht gevonden om mijn roeispanen te pakken en had uiteindelijk met geknepen ogen de kant los durven laten. Mijn behandeling en herstel was al even begonnen: mijn reis naar een pijnvrije toekomst. Op die reis was ik dankzij verschillende oefeningen al van alles tegengekomen, waaronder boosheid, zoals beschreven in…
Lees verderOntdekkingsreis by Mies: Reis naar emoties deel 1: boosheid.
Het leven met chronische pijn was vaak teleurstellend, confronterend en uitputtend. Ondanks dat je naar je werk moest en naar vrienden wilde, wist je nooit hoe de dag ging verlopen en of de pijn opspeelde. Het was roeien met de riemen die je had, en hoe stevig die riemen waren, kon per moment verschillen. Ik…
Lees verderUitleg by Mies: Een gevoelig mens zijn én tegelijkertijd emoties verdringen
Net als vele anderen, dacht ik dat ik mijn emoties altijd voelde en uitte. ‘Ik ben toch een gevoelig persoon?’, dacht ik dan. ‘Ik huil snel bij films, kan me goed inleven in een ander en deel mijn verdriet met mijn vriendinnen. Hoe kan ik emoties verdrongen hebben?’ Waar ik me op dat moment niet…
Lees verderTips by Mies: Tools voor het voelen en uiten van verdrongen emoties
Het erkennen en voelen van je emoties is ontzettend belangrijk bij chronische pijn. Chronische pijn ontstaat als emoties geen uitweg vinden en tot uiting komen via het lichaam (Emotie als Medicijn, 2020). Het voelen en erkennen van emoties werkt helend. Door je bewust te worden van je verdrongen emoties en deze te verwerken / uiten,…
Lees verderOntdekkingsreis by Mies: Situaties waarin ik buiten proportioneel reageerde
Ondanks dat ik het nog altijd lastig vond om mijn verdrongen emotie te erkennen en te voelen, werd ik me al steeds meer bewust van mijn emoties. Ineens voelde het alsof alles in mijn leven tegenzat. De meeste dagen voelde ik me emotioneel en gespannen, zonder precies te weten wat de oorzaak was. Relatief kleine…
Lees verderUitleg by Mies: Situaties waarin je buiten proportioneel reageert
Een manier van waarop je op zoek kunt gaan naar verdrongen emoties uit het verleden, is het onderzoeken van de situaties in het heden waarin je buiten proportioneel reageert. Zo kunnen er relatief kleine voorvallen zijn, waar je veel verdriet om hebt of waarin je intens reageert. Stel dat je bijvoorbeeld niet wordt uitgenodigd voor…
Lees verderOntdekkingsreis by Mies: Mijn loyaliteitsprobleem
Net als vele anderen, durfde ik niet te kijken naar welke behoeftes ik op bepaalde momenten in mijn jeugd gemist zou hebben. Wanneer Nienke over onvervulde behoeftes in de jeugd sprak, dacht ik gelijk aan probleemgezinnen. Ik schoot dan ook meteen in de verdediging. Ik had toch een goede jeugd gehad? Ik had toch een…
Lees verderUitleg by Mies: loyaliteitsprobleem
Emoties worden vaak verdrongen op het moment dat er niet aan onze behoeften kan worden voldaan en we dit onvoldoende erkennen of uiten. Regelmatig gebeurt dit in onze jeugd, omdat we als kind voor het vervullen van onze behoeftes afhankelijk zijn van anderen, zoals van onze ouders. Anders dan wanneer je volwassen bent, ben je…
Lees verderOntdekkingsreis by Mies: Mijn verdrongen emotie
Nadat ik mijn tijdlijn kritisch had bekeken, dacht ik meteen te weten welke verdrongen emotie de bron was van mijn dagelijkse klachten. Zowel in het heden als het verleden, ging een ingrijpende gebeurtenis vooraf aan het ontstaan of opspelen van mijn klachten. Het leek me logisch welke emotie ik mogelijk verdrongen had ten tijde van…
Lees verderUitleg by Mies: Liever boos op jezelf, dan boos op een ander
Zoals ik in mijn vorige blog al aangaf, zit ik sinds de lockdown niet zo lekker in mijn vel. Ik maak lange dagen en stort me volledig op mijn studie en werk. En alhoewel ik dacht dat verdriet ‘mijn verdrongen emotie’ achter mijn perfectionisme was, bleek dat niet helemaal te kloppen. Perfectionisme komt voort uit…
Lees verderOntdekkingsreis by Mies: Bewust worden van verdrongen emoties
Nadat je eindelijk je tijdlijn in kaart hebt, kun je op zoek naar je verdrongen emotie. En dat is niet zo makkelijk. De meeste mensen zijn namelijk niet gewend om hun emoties te voelen, laat staan te uiten. Sterker nog, we staan vaak geen eens bij onze emoties stil. In het gejaag en de drukte…
Lees verderUitleg en Ontdekkingsreis by Mies: Een tijdlijn van je geestelijke en lichamelijke klachten
Uitleg by Mies De behandeling van Emotie als Medicijn begint met het tekenen van een tijdlijn van al je lichamelijke en geestelijke klachten (burn-out, angsten, depressie, etc.) gedurende je leven. Voor mensen met chronische pijn kan dit een enorm lange lijst zijn, zeker als chronische pijn al een aantal jaar aanwezig is. Toch is het…
Lees verderUitleg by Mies: Hoe zit het met pijn bij activiteiten?
Ondanks dat er zoveel aanwijzingen waren dat verdrongen emoties achter mijn pijn zouden zitten, leken er ook nog genoeg redenen te zijn om aan te nemen dat mijn pijn wel door lichamelijke overbelasting veroorzaakt werd. Zo had ik bijvoorbeeld vrijwel altijd pijn bij sporten of bij het tillen van zware spullen. Daarbij was de pijn…
Lees verderOntdekkingsreis by Mies: Is een emotionele benadering van pijn op mij van toepassing?
‘Misschien wel, waarschijnlijk niet’, dacht ik toen ik van de behandeling hoorde. Ik ben al 14 jaar lang van alles aan het proberen, maar elke keer lijk ik opnieuw een uitzondering. Een uitzondering bij wie de behandeling net niet werkt. Dat zou bij deze behandeling ook wel zo zijn dacht ik, tot ik in plaats…
Lees verderUitleg by Mies: Is een emotionele benadering van pijn op jou van toepassing?
Emotie als medicijn. Voor velen klinkt het op het eerste moment misschien gek. Zelf moest ik ook wennen aan de termen, een emotionele benadering van lichamelijke klachten kende ik namelijk nog niet. Daarbij was ik wantrouwend. Ik had al zo veel geprobeerd, waarom zou dit ineens helpen? Ik kan me voorstellen dat jij je ook…
Lees verderHet laatste puzzelstukje: emotie als medicijn
In Sydney had ik ontdekt dat stress een rol speelde bij mijn dagelijkse klachten. Meer stress, zorgde voor meer pijn. Dus deed ik eenmaal in Nederland er alles aan om mijn stress zo laag mogelijk te krijgen. Ik deed iedere ochtend Wim Hof oefeningen, ging bijna dagelijks wandelen en luisterde podcasts. Ik probeerde zo goed…
Lees verderMijn avontuur in Sydney: Minder stress, minder pijn. Is het dan toch echt zo simpel?
Vijf maanden naar Sydney. Een avontuur die prachtig eindigde, maar ongelooflijk pittig begon. 22 juli 2019, een dag die ik liever vergeet. Na het verdrietige afscheid op Schiphol begon het echt. Dat besefte ik me maar al te goed. Mijn bagage was al weg en mijn vliegtuig stond klaar. Daar ging ik. Hoe verder ik…
Lees verderHoe mijn pijn chronisch werd – deel 2
Van mijn medisch dossier zou ik ondertussen een boekwerk kunnen maken. Dat weet ik, aangezien ik mijn dossier heb opgevraagd bij de huisarts. Dat dossier komt in grote lijnen overeen met mijn vorige blog. Het is een bekend verhaal, een reis van arts naar arts. Op basis van dat verhaal, moesten vele behandelaren een verklaring…
Lees verderHoe mijn pijn chronisch werd – deel 1
Als kind was ik energiek, vrolijk en ging ik graag op pad. Ik was graag buiten, speelde het liefst met de jongens mee en wisselde mijn turnoutfit al snel om voor een voetbaltenue. Dat pakte goed uit! Mijn eerste twee jaar op het voetbalveld tussen de jongens vond ik geweldig. Lekker ballen en grapjes maken.…
Lees verder‘I am able to control the body, just through the power of the mind.’ – Wim Hof
Eén op de vijf mensen heeft chronische pijn. Maar liefst 85% van die mensenlijdt aan een depressie (Sheng, Liu, Wang, Cui, & Zhang, 2017). Vaak zijn die mensen rond de 45 jaar oud en hebben ze zo’n 6,5 jaar last van hun klachten (Hoekstra & Hoekstra, 2016). En dan kom ik, 22 jaar oud en…
Lees verderLaden…
Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.
Krijg nieuwe content direct in je mailbox.