Uitleg over pijn

Bijna 40% van alle huisartsbezoeken gaan over aanhoudende lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke medische verklaring wordt gevonden. Veel van deze mensen hebben een lagere kwaliteit van leven en weinig hoop op herstel. Ze moeten met de pijn leren leven. Door een andere zienswijze, waarbij de oorzakelijke rol van verdrongen emoties centraal staat, is herstel vaker mogelijk dan we denken.

In 2020 ging ik voor het eerst met Marjon in gesprek, waarin ze me uitlegde hoe zij door deze zienswijze na 8 jaar chronische pijn binnen drie maanden tijd herstelde. Na dit gesprek startte ik mijn eigen traject en bereikte ik net als Marjon een pijnvrij leven.

2020 – Start

2021 – Pijnvrij

Onderdrukte emoties die aanhoudende lichamelijke klachten kunnen veroorzaken. Hoe werkt dat?

In ons leven maken we een tal van situaties zijn: dit kunnen fijne, maar ook minder fijne ervaringen zijn. Als we situaties meemaken die ingrijpend voor ons zijn, kan het zijn dat we emoties onbewust wegstoppen, Wat een ingrijpende situatie is, is voor iedereen anders. Het kan gaan om een dieper gelegen trauma, maar ook om alledaagse situaties op school, thuis of in het gezin waarin we ons niet gezien, niet gehoord of niet begrepen voelen.

Wanneer we deze emoties (onbewust) onvoldoende uiten, kan dit leiden tot fysieke klachten. Emoties zijn stromen van energie. Wanneer we hier niet bij stil staan en ze onbewust wegstoppen, slaat die energie zich op in ons ‘emotionele brein’, ons limbisch systeem. In ditzelfde emotionele brein, worden lichamelijke functies aangestuurd. Als je je niet bewust bent van je emoties, en deze emoties niet voelt en uit, zal de energie van de emotie zich op een andere manier ontladen: in de vorm van een lichamelijke of geestelijke klacht.

“Voor velen klinkt het op het eerste moment misschien gek. Zelf moest ik er ook aan wennen, een emotionele benadering van lichamelijke klachten kende ik namelijk nog niet. Daarbij was ik wantrouwend. Ik had al zo veel geprobeerd, waarom zou dit ineens helpen? Ik kan me voorstellen dat jij je ook zo voelt.” Lees meer 

Bij het ontstaan van lichamelijke klachten, kunnen karaktereigenschappen een rol spelen. Mensen die perfectionistisch of pleasend zijn, zijn sneller geneigd om eigen emoties te onderdrukken Daarbij speelt er vaak een lading vanuit het verleden mee. Situaties waarin je je vroeger niet gezien of niet gehoord voelde, kunnen in huidige situaties op nieuw een bron van fysieke klachten zijn.

Net als vele anderen, dacht ik dat ik mijn emoties altijd voelde en uitte. ‘Ik ben toch een gevoelig persoon?’, dacht ik dan. ‘Ik huil snel bij films, kan me goed inleven in een ander en deel mijn verdriet met mijn vriendinnen. Hoe kan ik emoties verdrongen hebben?’ Lees meer

Benieuwd of een emotioneel-oorzakelijke benadering iets voor jouw klachten kan betekenen?

Lees meer ervaringsverhalen

Jarenlang dacht ik dat ik alleen was in mijn zoektocht en het leven met aanhoudende lichamelijke klachten. Inmiddels weet ik dat dat niet zo is! Er zijn ontzettend veel mensen met aanhoudende lichamelijke klachten, waarvan vele door een emotioneel-oorzakelijke benadering hersteld zijn. Benieuwd naar hun verhaal? Lees hier dan verder.

Doe de zelftest

De moed zakte in mijn schoenen toen ik bij de zoveelste arts hoorde dat ik met mijn pijn moest leren leven. Gelukkig ontdekte ik dat dat helemaal niet nodig was! Benieuwd of deze zienswijze verbetering of herstel van jouw aanhoudende lichamelijke klachten iets kan betekenen? Doe de zelftest!

Online pijneducatie

Een belangrijk onderdeel van mijn herstel was leren hoe pijn werkt. Samen met Stichting Emovere heb ik een online pijneducatie module gemaakt, waarin je gratis meer kan leren over pijn. Meer weten? Vergroot hier dan je kennis.

%d bloggers liken dit: